(KH) Keti Koti / Hart

Deze coin is gebaseerd op 150 jaar eind van de slavernij. De voorkant symboliseert het kapotmaken van de kettingen en is het symbool van Keti Koti.
De achterkant symboliseert de eenheid tussen Suriname en Nederland met het huidige jaar en het jaar van het einde van de slavernij.

(MP) Meisje met de parel

Aan de voorkant een gestileerde afbeelding van Het Meisje Met De Parel: het mooiste meisje van heel Nederland aller tijden, de Mona Lisa van de LAGE LANDEN!!

Op de achterkant een plattegrond van Delft uit de tijd van Johannes Vermeer.

En als je goed kijkt…was er tóen al een Geocache te vinden…

(LC) Louis Couperus

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de beroemde Nederlandse schrijver Louis Couperus overleed. Links op de voorkant van dit ontwerp staat zijn handtekening en rechts een schrijfveer (knipoog naar het schrijven van een logje).
Op de achterkant het silhouet van Couperus met hier overheen de Nederlandse Leeuw. In de rand van de coin staan de verschillende cache icoontjes.

(PZ) Puzzel

Geocachen staat voor de ontwerper van deze coin gelijk aan verbinding:je hebt de letterlijke verbinding tussen caches maar ook verbinding tussen geocachers. Deze verbinding wordt gevisualiseerd door de puzzelstukjes. 
Op de voorkant staat een gedeelte van een route, door de puzzelstukjes in verbinding met andere routes.
Op de achterzijde van de munt staat een hart met eromheen allerlei symbolen die je tegenkomt tijdens het cachen. Al met al dus verbindend op vele lagen. 

(AL) Antoni van Leeuwenhoek

In 2023 is het 300 jaar geleden dat de Nederlander Antoni van
Leeuwenhoek is overleden, die vooral bekend is vanwege zijn zelf gefabriceerde microscoop.
Het vergrootglas wordt natuurlijk ook gebruikt voor het geocachen, bijvoorbeeld om achter
bepaalde codes te komen.

(KS) Keti Koti / Samen

Dit ontwerp is ook gebaseerd op 150 jaar eind van de slavernij, Keti Koti (verbroken ketenen).

Op de voorzijde staan de slavenhuisjes waar de slaven konden overnachten, die nog steeds te vinden zijn op Bonaire en Curaçao. De duiven staan voor vrijheid welke de slaven kregen in 1863.

Op de achterzijde staan twee personen arm in arm en lopen over het pad vanaf de afschaffing in 1863 naar de toekomst en het Geocache-logo in 2023.

(KR) Kruimeltje

Dit ontwerp is an de voorkant uitgevoerd in de kleuren van de Nederlandse vlag, gecombineerd met oranje.
Aan de achterkant wordt 100 jaar Kruimeltje herdacht. Voor deze gelegenheid is de trui van Kruimeltje uitgevoerd in Viva Magenta, de Pantone ‘kleur van het jaar’ 2023.

(DV) Geocachen met droge voeten

We gaan 70 jaar terug in de tijd, in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 heerste er een vliegende storm waar Nederland zwaar door getroffen werd, dit moment is begin dit jaar herdacht en is de geschiedenisboeken in gegaan als de watersnoodramp.
Hierna kwam de Hollandse vindingrijkheid om de hoek kijken en na vele jaren is er begonnen en met man en macht gebouwd aan de deltawerken. Een uitermate goed staaltje watermanagement, dat over de hele wereld bekend is, werd een belangrijk onderdeel van de strijd tegen het water.

(WN) Watersnoodramp

Ook dit ontwerp staat voor 70 jaar watersnoodramp. Op de voorzijde de dramatische situatie in beeld gebracht en op de achterzijde de hoeveelheden slachtoffers en schade, aangericht door de overtroming.

(ME) MC Escher 125 jaar

MC Escher is een unieke Nederlandse tekenaar. Dit jaar is het 125 jaar geleden dat hij geboren werd. Als uitgangspunt is een (vroege) schets van hem gebruikt – met pad en vis, uitgevoerd in groen-zilver.
Het unieke aan het ontwerp is dat je de coins tegen elkaar aan kunt
leggen waarmee het tot een groter mozaïek gelegd kan worden: KIJK HIER. Op de zijranden vind je de teksten ‘125 jaar MC Escher’, ‘1898-1972’ en de TB-code.

 

2023 is het Chinese jaar van het konijn. Ook het vogeltje en de paasklok is toegevoegd.
Op de achterkant het ‘kontje’ van het konijn en een aantal typisch Nederlandse onderwerpen: de kaas, het vuurwerk, het broodje kroket en de tulp.

 

Dit ontwerp staat voor 70 jaar watersnoodramp. Een ramp die we nooit mogen vergeten. 
Op de voorkant staat een boerderij welke is getroffen door het water. De vogels staan voor de vele slachtoffers. 
Op de achterkant een kompas om de juiste weg te vinden. Ook de tragische datum en het aantal overledenen worden hier vermeld. 

In 1973 werd de Europese octrooiconventie getekend. In 2023 wordt het Europese Eenheidsoctrooi getekend.
Octrooien worden vaak geassocieerd met lampen, dus vandaar dit ontwerp. De boom staat voor duurzaamheid, met het GC-teken als groene kruin.

Dit ontwerp is een eerbetoon aan Paus Adrianus VI. Dit was de eerste en enige Nederlandse Paus. Hij overleed in 1523.

Van dezelfde ontwerper als ontwerp 7, met een iets andere indeling van de coin.

Dit ontwerp is een eerbetoon aan  Johan Rudolph Thorbecke. In 2023 is zijn geboorte 225 jarig geleden en het realiseren van de huidige Nederlandse grondwet 175 jaar geleden.

Deze coin is ook gebaseerd op 150 jaar eind van de slavernij. Aan voorzijde de Keti Koti (verbroken ketenen). Zowel degene
(eigenaar) die de ketens verbreekt en de tot slaaf gemaakte. Aan de achterzijde: Keti Koti is de dag waar vrijheid, gelijkheid en solidariteit wordt gevierd. Draai de munt ook eens op zijn kop voor een leuk effect.

Deze coin behoeft geen uitleg. Tijdens de livestreams over de Dutch Geocoin 2023 komt de stroopwafel zó vaak ter sprake, terwijl niemand een ontwerp indiend. Vandaar dat deze ontwerper besloten heeft een ontwerp te maken van deze oer-hollandse lekkernij.

Dit jaar bestaat (Ponypark) Slagharen 50 jaar! Deze ontwerper heeft een ontwerp gemaakt ter ere van dit jubileum.

Op  de voorkant hoe het begon: pony’s bij de huisjes. Op de achterkant zoals het nu is: met het reuzenrad en de Sky Tower die de skyline vormen.

Dit ontwerp staat in het teken van 10 jaar Koning Willem-Alexander: 2013-2023. En zo te zien ligt er ook een cache in z’n voortuin ;). 
Op de achterkant de Nederlandse driekleur met een gps-route naar een schat (cache).

Een ontwerp waarbij Sint Nicolaas op de kaart kijkt waar hij naar toe moet om ‘de zak
van Sinterklaas’ te gaan zoeken / brengen.
De teksten op de achterzijde zijn afkomstig uit een Sinterklaaslied. De bovenste tekst geeft aan dat geocaching in de hele wereld mogelijk is. De onderste tekst geeft aan dat geocaching voor iedereen moet zijn.

Deze ontwerper heeft een coin met een molen met de Nederlandse vlag ontworpen. Aan de wieken hangt kaas en een stroopwafel, voor de deur van de molen staat Roger en achter de molen is Signal verstopt.
Op de achterkant zie je Signal en een gans en de tuin staat voor en achter vol met tulpen. Allemaal op zoek naar de geocache! Wie spot de cache als eerste?

Wat meteen opvalt aan de voorkant van dit ontwerp is het feit dat de gaten in de kaas ook gaten in de coin zijn. De munt is uitgevoerd in de kleuren van de Nederlandse vlag, gecombineerd met orange en Geocaching-groen.
Aan de andere kant zie je dat Geocachen een kat en muis spel is, zeker om een FTF te scoren. Maar je wilt niet door de hond gebeten worden…is dat een muggle of de CO die staat toe te kijken?